Är teknologi och information verkligen tillgänglig för alla?

Webben ger oss många möjligheter som vi inte hade förut, allt från att betala räkningar till att hitta kärleken. Webben är ett verktyg som alla borde kunna ta del av. Den informationen som publiceras ska kunna nås och användas av alla. Men är det verkligen så? Ungefär 15% av världens befolkning har någon form av funktionsvariation enligt WHO. Funktionshinder kan exempelvis vara begränsningar med syn, hörsel eller rörelse. Alla som använder webben borde ha samma möjligheter och tillgång till information. Därför kan det vara en god idé att anpassa er hemsida.

Vilka är fördelarna med att göra sin sida tillgänglig?

  • Nå ut med sitt budskap
  • Bidra till ett jämlikt samhälle
  • Smidigare att använda för alla, även för de utan funktionsvariationer

Att göra webben tillgänglig för alla är inte bara en bra idé, det är lag. Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service tillkom i Sverige 1 januari 2019. Även om lagen i första hand gäller offentliga verksamheter kan det vara en god idé att implementera detta även för privata aktörer, för att framtidssäkra sin hemsida.

Om du vill göra din hemsida mer tillgänglig följer du Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Det är internationellt etablerade rekommendationer för tillgängligt innehåll på webben. WCAG 2.1 är den senaste versionen. De flesta av dessa riktlinjer har tre olika nivåer (A, AA samt AAA). Offentliga verksamheter ska följa minst nivå AA.

Har du en webbplats eller mobil applikation som ska tillgänglighetsanpassas? Hör av dig så hjälper vi dig!

Text: Moa Sågby, Digital Designer

moa@creativeworks.se

Dela inlägget

FacebookLinkedInMessengerEmailMessage